Ferrandelblog

dijous, 22 de maig del 2008

Visita al Capgròs

El Capgròs és un setmanari gratuït de la zona del Maresme, principalment a Mataró. Té una tirada d' uns 40.000 exemplars tot i que es creu que arriba als 60.000 lectors.

Els alumnes del GMA vam poder visitar la seva redacció i veure'n desde els seus inicis fins al funcionament actual.

Vàrem veure els principals departaments de l' empresa; Departament comercial, el de Disseny i la redacció periodística; després ens van explicar els inicis de la revista i com ha evolucionat fins ara, i per últim també vàrem ser atesos pel cap del Departament Tecnològic que ens va explicar el funcionament del portal www.capgros.com.

Pel que fà al departament comercial, vam saber que la recopilació dels anunciants es feia a partir d' empreses de la zona; principalment es basaven en ingressos a partir de empreses immobiliàries, però la crisi del sector ha fet que s' hagin de buscar altres solucions i podem veure qualsevol tipus de comerç anunciat a les seves pàgines.
Cal recordar que la publicitat és la unica font d' ingressos d' aquest tipus d' edicions.

Després apareix la figura del dissnyador gràfic. Aquests són els que s' encarreguen del format de les pàgines i decideixen com encabir, noticies, imatges i publicitat. Molts cops, són ells mateixos qui dissenyen la publicitat, altres vegades els ve ja definida.

A la redacció de noticies s' hi feien tant les noticies de la publicació web com en paper. Utilitzen com a fonts d' informació les institucions, però també donen importància al que diu la gent del carrer. La redacció de les noticies de la web es fa dia a dia, mentre que el setmanari es va preparant durant més dies, es poden modificar o ampliar noticies, o fins i tot treure'n perquè deixin de ser actualitat.

Per últim vam analitzar el seu portal amb el cap del Dept. Tecnològic. La publicació es fa mitjançant un gestor de continguts especific, molt fàcil d' usar. Simplement s' han d' omplir els camps corresponents i ja es fa la maquetació de la notícia. També ens va explicar el funcionament de la publicitat a la web. És una forma de pagament a partir de les impressions a pantalla per dia, o uns paquets determinats que es poden comprar.

dimecres, 2 d’abril del 2008

Estudi de webs d' ajuntaments

Per a preparar el proper debat a classe de Publicació electònica s' ens ha demanat que analitzem les webs d' alguns ajuntaments; així podrem comentar aspectes com el seu disseny i maquetació, la informació i els serveis que ofereixen o la usabilitat i accessibilitat que tenen. S' ens han proposat una sèrie de webs per a fer aquest exercici. Compararé les que m' han semblat més rellevants.

Per començar hem analitzat la web de l' Ajuntament de Mataró. Aquesta té un disseny minimalista, amb un gran titular, una finestra per on hi corren noticies, una barra de menú molt discreta i un buscador propi. Tota la informació s' ens mostra en una sola pantalla.
Pel què fa a l' accessibilitat té la icona de l' W3C però al clicar-hi dona dos errors i diu que la pàgina no n' acompleix els requisits.
Aquesta pàgina ofereix el servei de realitzar alguns tràmits a través d' internet com pagar impostos (circulació, deixalleria) o realitzar gestions amb diverses entitats de l' ajuntament.

Després hem visitat la web de l' Ajuntament de Barcelona. Aquesta té un disseny més recarregat que l' anterior tot i que també es bastant senzill. Hi ha moltes informacions diferents (Agenda, notícies, curiositats, telefons d' interès i molts més) i aquestes es mostren totes en la mateixa pàgina (s' ha d' usar l' scroll). La barra de menú té totes les possibilitats i ocupa bona part de la pantalla.
També diu que acompleix l' standard WAI en quant a accessibilitat, o almenys aquest és el seu compromís. No mostra el logo a la pàgina principal.
Aquesta pàgina ofereix un gran ventall de tràmits que es poden fer per internet com pagament d' impostos, domiciliacions bancàries, inscripció al padró i moltes més.



Per ultim les compararem amb la pàgina web de l' Ayuntamiento de Madrid. Pel que fa el disseny, és a cavall de les dues anteriors. Té un disseny senzill i minimalista com la de l' Ajuntament de Mataró, però alhora conté molta informació i dóna molta importancia al menú, com fa la web de l' Ajuntament de Barcelona. L' extensió d' una pàgina seria d' una pantalla i mitja (amb scroll però sense abusar-ne).
Té el logo del W3C a la pàgina principal i acompleix l' standard WAI AA pel que es considera que és una pàgina amb bona accessibilitat.

Pel que fa als tràmits que s' hi poden realitzar, aquesta és de les tres, la que més possibilitats ens ofereix amb diferència. A totes les esmentades en comentaris anteriors s' hi hauria d' afegir la reserva d' instal·lacions, denuncia d' incidències, petició de justificants i moltes altres.

També hem observat les webs de l' Ajuntament de LLeida, Ayuntamiento de Bilbao i Ayuntamiento de Zaragoza. Això ens ha servit per a comprovar que els ajuntaments s' esforcen per a poder donar serveis als ciutadans via internet i que cada vegada, les seves webs ens ofereixen més possibilitats. a més ho intenten fer de manera que això serveixi tant a qui està acostumat a la tecnologia com als qui no. D' aquesta manera ariben a la majoria de gent o poden donar millor servei als ciutadans.




dijous, 27 de març del 2008

Debat, We Media


Avui a classe de publicació electrònica hem fet el debat sobre un document 'We Media' i hem comentat diversos conceptes d' especial interès:

-La figura del mediador. Aquest és un periodista professional que té la funció de fer la criba de les noticies, que en el cas del periodisme participatiu, podria haver redactat qualsevol ciutadà. Intenta que tota la informació que es dona sigui objectiva i veraç.

-Un index de blocs és un mitjà que ens informa sobre la existència de blogs de qualsevol tipus. És una pàgina on es recullen un conjunt de blogs relacionats per la seva temàtica o arrel social. Ex: Blogcindario

-Ecosistema de medis. Un medi principal ens informa i dóna accés a opinions d' altres i a poder opinar. Podem xatejar amb altres usuaris sobre alguna noticia i altres metodes de comunicació. És una forma de crear comunitat.

-Glocalització.
Paraula que surt de mesclar 'local' i 'global'. És un concepte nascut per explicar que un fet local (qualsevol esdeveniment a la vida d' algú), passa a ser global (al ser publicat a un blog personal, i fins i tot pot ser enllaçat a una noticia relacionada en un altre medi més important;d' aquesta manera és accessible per a més gent.) Es creen noves xarxes socials locals a un medi global com és internet.

-Klogging. Paraula nascuda de mesclar Blogging amb Knowledge (coneixement). És el fet de utilitzar un blog per a abocar coneixement. Qualsevol persona té accés a per exemple, publicar unes memòries, una teoria, etc. cosa que era impossible només amb les editorials en paper. Qualsevol pot publicar de manera que el que escriu perduri en el temps. Si serà o no llegit ja depèn de la qualitat del mateix escrit.


dimarts, 25 de març del 2008

Debat, Presència de Web 2.0. a les eleccions 2008

Un cop passades les eleccions i després d' analitzar els diferents portals dels partits polítics més importants s' han observat una sèrie de fets clau:

-La majoria (per no dir tots) dels partits han fet un canvi radical pel que fa l' ús dels nous sistemes que ofereix internet.

-Els caps de llista tenen el seu propi blog on donen a coneixer opinions i en alguns casos, permeten fer comentari o enviar suggerències.

-S' ha començat a utilitzar l' emissió en Streaming, ja sigui per a fer propaganda electoral o per mostrar informació relacionada.


En definitiva, tots els partits han fet un esforç per modernitzar-se i així poder arribar a més gent ja que s'han adonat que aquestes noves eines que han sorgit jugarien un paper decisiu en les passades eleccions.

divendres, 7 de març del 2008

Debat: la web 2.0

Què és la web 2.0?



El terme Web 2.0 va ser utilitzat per O'Reilly Media al 2004 per a referir-se a la nova generació de Web basada en comunitats d' usuaris i una nova sèrie de serveis com poden ser xarxes socials, blogs, etc. Per tant, la Web 2.0 no és un producte sinó que és un nom per definir l' evolució de la forma en que l' usuari utilitza la xarxa, és una nova forma de relació internet-usuari.


Tecnologia de la web 2.0


Una web construïda amb tecnologia 2.0 es caracteritza per les següents tècniques:


També ha de tenir com a característiques el poder introduïr i extreure informació fàcilment, que cada usuari pugui controlar la seva informació i s' hi ha de poder accedir desde un navegador.

El blog

Una d' aquestes eines, el blog, ha arribat amb força al gran public ja sigui en forma de bitàcola, fotolog, videoblog, etc...
Aquesta eina ha suposat una revolució en molts àmbits diferents.
Ara qualsevol persona amb una mica d' interès pot publicar les seves opinions, sigui en forma de text, so (podcast) o video, podent combinar sempre aquestes eines.

D' aquesta manera, un usuari pot compartir amb qui vulgui (cercle públic o privat) les seves idees o experiències mitjançant el video, la imatge i el so.
Ara també s' usa com a eina per a donar-se a conéixer i és una bona eina en l' àmbit laboral (currículums interactius).


No tot són avantatges


Això pot suposar molts avantatges però també té alguns inconvenients:

Degut a la facilitat d' accés a la publicació que ha suposat aquest fenòmen, ha començat a saturar-se les webs de blogs de tot tipus. Això fa que algú pugui publicar amb males intencions o simplement que ens costi molt trobar la informació desitjada degut a aquesta saturació de la informació (infoxicació).


Comunitats

Molts usuaris estan optant per agrupar-se amb gent amb la que tenen interessos comuns formant col·lectius d' usuaris, que solen visitar les mateixes pàgines sempre pendent de les actualitzacions que pugui fer el publicador. També hi ha Webs que es dediquen simplement a això, mantenir contacte entre usuaris per tal de que es puguin comunicar entre ells, entretenir-se i comentar sobre la mateixa pàgina (meneame.net)



dimarts, 26 de febrer del 2008

En la mateixa linia

Doncs això:
Han passat 4 dies des de que vaig escriure per ultim cop, i pel general tot segueix igual.

Els pitjors auguris que es podien donar sobre la situació hivernal s' han confirmat.
Després d'un cap de setmana amb temperatures que van arribar a 18 graus a les pistes (més que neu hi havia granitzat) i les darreres plujes de diumenge i dilluns a alta muntanya fan que tots els amants dels esports d' hivern gairebé haguem desistit de poder veure el que es un ' bon paket ' aquesta temporada.
Tot i això va ser un cap de setmana amb un temps fabulós per a ' forçar moreno ' i poder estar per l' Snowpark amb tota la farandula disfrutant d' un Half Pipe i uns Big Jumps en bones condicions.

Per l' altra banda EL MADRID VA TORNAR A PERDRE! i el que fa un mes semblava una lliga decidida està més viva que mai. El F.C. Barcelona va demostrar la seva superioritat sobre un Llevant que ja te cara de segona divisió.

Estic tenint uns petit problemes tècnics amb el material visual que havia de pujar, intentaré fer-ho l' abans possible. En un futur proper intentaré separar en categories el que serien temes d' Universitat/Personals i segurament escriure un dels dos en castellà.

A reveure!

dijous, 21 de febrer del 2008

La Champions va bé, la temporada de neu...va

Bé.
Avui és un gran dia per escriure la meva segona entrada al blog.

Ahir el F.C Barcelona va firmar un molt bon partit contra el Celtic de Glasgow corresponent a l' anada dels vuitens de final de la UEFA Champions League i va derrotar l' equip escocès per dos gols a tres havent de remontar el resultat en dues ocasions. Després d' aquesta victòria fora de casa queda encarrilat el passi als quarts de final.
No només per això estem contents tots els culés, ja que l' etern rival no va poder fer el mateix un dia abans al camp de la Roma i va sortir derrotat per dos gols a un. El Sevilla tampoc va poder saldar amb victòria la seva visita al camp del Fenerbache.
D' aqui a dues setmanes es resoldrà l' incògnita de quins equips passaran ronda; estarem atents.




A més després de dues setmanes patint de 'mono hivernal' aquest cap de setmana, el Team pujem a Andorra amb intenció de fer un cap de setmana intens de sessions de grabació per obtenir material per la pròxima edició del Riders Cabrera ( o a saber com es dirà). Dilluns 25 tindreu noticíes de com han anat les coses per allà amunt.




Fins aviat!
Ens trobem dilluns que ve, amb noticíes del que esperem sigui un gran cap de setmana!

divendres, 15 de febrer del 2008

Benvinguts!!!

Hola!

Sóc en Ferran del Pozo i a partir d' ara aquest serà el meu blog.
Estudio Graduat de Mitjans Audiovisuals a la EUPMT i començo aquesta experiència com a part d' una assignatura: Publicació Electrònica.
Durant els següents mesos aquí hi podreu trobar les últimes novetats i incidències relacionades amb la carrera.
També podreu trobar-hi totes les novetats, videos i experiències sobre la meva vida i sobretot, de la meva passió més gran, l' Snowboard.

Fins aviat!